КАРТА АВТОШЛЯХІВ
ГОТЕЛІ УКРАїНИ
КВИТКИ НА АВІАРЕЙСИ
01001, м. Київ, вул. Хрещатик, 10-б                 Тел. 278-24-63                 Email: tovprosvita@i.ua
Всеукраїнське товариство "Просвіта" ім. Тараса Шевченка
Без мови немає нації!
ДОВІДКА
перевірки діяльності Харківського обласного об'єднання
ВУТ "Просвіта" ім. Тараса Шевченка



8 січня 2013 року.                                                                                                                                 м. Київ
       
Комісія у складі голови Контрольно-ревізійної інспекції  ВУТ "Просвіта" ім. Тараса Шевченка Ігоря Голобуцького, заступника голови Інспекції Олексія Черняхівського, завідуючої оргвідділом Товариства "Просвіта"  Світлани Фещенко детально вивчили ситуацію у Харківському обласному об'єднанні та встановили наступне:
Минулий 2012 р. для керівництва Харківського обласного об'єднання
ВУТ "Просвіта" ім. Тараса Шевченка видався надзвичайно складним.
Через незадовільний стан здоров'я голови облоб'єднання "Просвіта" професора  Анатолія Кіндратенка недостатня увага приділялася організаційній роботі та встановлено недоліки у підборі на керівну посаду випадкових людей.
Сподівання на те, що призначення на посаду відповідального секретаря об'єднання, члена ВО "Свобода" Оксани Животкової, з передачею печатки, статутних документів, не покращило справу, а призвело до організаційної кризи.
Однією із причин втручання ВО "Свобода" у діяльність "Просвіти", як на нашу думку, стало приміщення в центрі Харкова на вул. Римарській, 18-А, де Харківське облоб'єднання розміщувалось впродовж багатьох років. Здійсненню реалізації захоплення просвітянського приміщення заважало керівництво облоб'єднання  "Просвіти", творча і наукова інтелігенція міста. Оскільки, впродовж багатьох років вони  тут проводили просвітянську роботу, а зараз не мають можливості, навіть, туди потрапити, оскільки воно для них закрите.
22 вересня 2012 р. грубо порушуючи Статут ВУТ "Просвіта" ст. ст. 5; 7; 5.14 була проведена, так звана, звітно-виборна конференція за участю переважної більшості членів ВО "Свобода", головою обрали Миколу Зубкова. З цього приводу до Секретаріату Товариства надійшли численні скарги про те, що конференція не може бути визнана легітимною, оскільки  проведена всупереч Статуту.
3-5 жовтня до м. Харкова було направлено комісію, до складу якої, увійшли члени КРІ та працівник Секретаріату Товариства, які детально вивчили ситуацію в Харківському блб'єднанні та про результати доповіли на спільному засіданні Центрального правління та Контрольно-ревізійної інспекції 10 жовтня 2012 р., де дану конференцію визнано антистатутною. Керівникам облоб'єднання (А. Кіндратенку, І. Кравціву, В. Овод) було доручено підготувати та провести конференцію відповідно до Статуту ВУТ "Просвіта" ім. Тараса Шевченка. А колишнього відповідального секретаря об'єднання  О. Животкову за антистатутну діяльність виключено  з лав "Просвіти" та зобов'язали її передати печатку облобєднання та інші статутні документи діючому голові. Однак, рішення Центрального правління було проігноровано. Користуючись ситуацією, ця особа за участю Харківської обласної організації ВО "Свобода"  інспірує проведення 14 листопада 2012 р. чергової так званої "конференції", запросивши не делегатів конференції та не повідомивши попередньо, згідно Статуту, центральний орган. Головою свободівці нібито "обрали" І. Швайку.
Комісія Центрального правління та Контрольно-ревізійної інспекції, вивчивши чергову порцію документів та вислухавши просвітян з Харкова, проглянувши відеозапис в інтернеті  прийшли до висновку, що це чергова фальсифікація.
7 грудня 2012 р. напередодні Головної ради, членами ВО "Свобода", в черговий раз, нехтуючи Статут ВУТ "Просвіта" проводять, без участі просвітян, чергову, так звану, "конференцію" облоб'єднання. Члени ВО "Свобода" "головою" цього разу вже ніби обирають І. Гаву.
На Сесії Головної ради  8 грудня 2012 р., куди було запрошено представників діючого керівництва і, так званих, новообраних керівників, представників ВО "Свобода". І. Ґава у своєму виступі заявив, що "Свобода" доручила йому очолити Харківське обласне об'єднання "Просвіта". Представник діючого керівництва облоб'єднання І. Кравців заявив, що це чергова фальсифікація.
Сесія Головної ради дала негативну оцінку подіям у Харківському обласному об'єднанні. Підтримано ухвалу Центрального правління "Просвіти" від 10 жовтня 2012 р.. Керівництву Харківського облоб'єднання доручено  продовжити роботу та провести звітно-виборну конференцію згідно вимог Статуту Товариства.





ПРОСВІТЯНСЬКА ПЕРІОДИКА